Coach geeft leerlingen duwtje in de goede richting

Coach Etten leur

 

 

"De juiste richting is het belangrijkste in het leven. Zonder dat kun je niets bereiken. Het gaat erom het juiste pad voor je te vinden en op dat pad te blijven." Dat waren de woorden van Etienne Weill, de coach van de jeugdelftallen van Lyon. Hij werkt sinds 2005 met de jeugdelftallen van Lyon. Als resultaat van zijn werk werd hij in juli 2017 door de Franse voetbalbond bekroond met coach van de maand. Zijn methoden hebben er zeker toe bijgedragen dat de jeugdelftallen van Lyon Europese kwalificatiewedstrijden hebben gehaald, iets wat niemand had verwacht tijdens zijn eerste periode bij de club in 2013-14. Etienne Weill werd op 20 december 1976 in Parijs geboren en begon zijn voetbalcarrière als speler bij Montfermeil FC in Parijs. Tijdens deze periode studeerde hij sportwetenschappen en coachte hij verschillende teams waaronder ES Genest Saint Hilaire (Youth B), AS Cannes (CFA Senior A), VC Meaux (CFA Junior A). Na zijn opleiding werd hij betrokken bij Stade Lavallois (Coaching Manager) en FC Grenoble Foot 38 (Assistent Coach) voordat hij in mei 2010 als assistent van Eric Gerets bij Lyon ging werken tot februari 2013. Coach Etten leur heeft een unieke aanpak ontwikkeld die ze graag met anderen deelt. Toen hij voor Gerets bij Lyon werkte, assisteerde hij hem bij veel van zijn succesvolle periodes als manager van Ligue 1-ploegen, zoals twee periodes bij Olympique Lyonnais van juni 2006 tot januari 2009 en van maart tot februari 2013.

Het belang van constante verbetering

Succesvolle jeugdteams zijn die waarvan de spelers in staat zijn zich voortdurend te verbeteren. Een belangrijk aspect hiervan is het creëren van een cultuur waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het succes van het team. Bovendien voelt iedereen zich betrokken en niet alleen de spelers en coaches. Dit betekent dat iedereen zich bewust moet zijn van zowel het goede als het slechte werk, zodat eventuele problemen kunnen worden opgespoord en bijgestuurd. Dit kan moeilijk zijn voor jongerencoaches, vooral als zij in een positie hebben verkeerd waarin zij werden beloond voor resultaten in plaats van het werk dat in die resultaten zit. Maar als je succes wilt, moet je beginnen bij de basis, en dat zijn constante verbetering en culturele verandering.

Culturele verandering bij de jeugd

De belangrijkste taak van een jeugdtrainer is zijn spelers te ontwikkelen als mens en niet alleen als voetballer. Hij moet ernaar streven hen levensvaardigheden en respect voor anderen, inclusief hun teamgenoten en coaches, bij te brengen. Tegelijkertijd moet hij ernaar streven een teamgeest en -cultuur bij te brengen die de spelers helpen om zowel op als buiten het veld mannen te worden. Een manier om dit te doen is om de coaches aan te moedigen tijd door te brengen met hun spelers buiten het veld, zodat de coaches kunnen leren over de spelers als mensen en niet alleen als spelers. Coaches moeten zich ook inspannen om sterke relaties op te bouwen met de ouders, zodat elk van hen de steun krijgt die ze nodig hebben om de spelers te helpen zich positief te ontwikkelen en hun volledige potentieel te bereiken. Soms betekent dit praten met ouders die zich verzetten tegen verandering, of die niet begrijpen wat er in het programma gebeurt. Het beste wat coaches kunnen doen is met de speler blijven werken, in het besef dat er een reden achter de weerstand kan zitten.

Autonomie en verantwoordelijkheid bij de jeugd

Een ander belangrijk aspect van het coachen van jeugdteams is om de coaches te helpen autonomie te verwerven, zodat ze niet het gevoel hebben dat ze alleen maar werk voor iemand anders doen. Dit kan op verschillende manieren. Ten eerste is het belangrijk te zorgen voor goede trainingsfaciliteiten en uitrusting, en goede trainingsvelden. Dit zal coaches aanmoedigen om hun spelers hard te trainen, wat zal bijdragen tot de ontwikkeling van hun spelers. Coaches moeten ook de kans krijgen om deel te nemen aan relevante coachingcursussen en workshops die hen helpen nieuwe vaardigheden te leren, hun kennis te ontwikkelen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Ten slotte moeten coaches duidelijke doelstellingen hebben en specifieke doelen kunnen stellen. Dit zal hen helpen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid te ontwikkelen en hen aanmoedigen hun eigen succes te meten.

Conclusie

Voetbal groeit wereldwijd in een alarmerend tempo, en daarmee groeit ook de behoefte aan meer coaches. Maar het ontwikkelen van coaches is niet zo eenvoudig als het vinden van de juiste mensen en hen de baan geven. Het gaat erom de juiste technieken en waarden bij te brengen die voor jeugdspelers het grootste verschil kunnen maken. Dit artikel schetst enkele van de beste manieren om dit te bereiken.